Чудесата на съвременните технологии превземат модерния дом

Започнете ли да изброявате съвременните топ технологични и научни области, със сигурност ще установите, че са много. Но по-интересното е, че следите на повечето от тях ще водят право към… вашият дом. Факт е, че научният прогрес стоящ зад всяко нововъведение, е в служба основно на човешкия род – включително ултрамодерните чат-роботи, базирани на езика GPT-4. Крачките от лабораторната маса, до дома ни може би са много, макар да не ги виждаме, а колко бързо ще бъдат реализирани е въпрос на все по-кратко време. Пример: възможностите на ChatGPT по план трябваше да се развиват постепенно и да достигнат сегашното си ниво през… 2030-а година! Но реално му бяха нужни само броени седмици, за да прави чудесата, на които сме свидетели в края на март 2023-а. Този факт предвещава наистина няколко доста интересни следващи години – в добър или лош смисъл.

Обновеният и посветен предимно на науката и технологиите бюлетин #5 на RealTime Future този път представя коренно различни по тематика статии, обединени от технологиите, но и логически свързани с нашите домове. 

Умните домове и домашната автоматизация са термини, използвани при широка гама от решения за наблюдение, контролиращи и автоматизиращи различни функции в дома. За разлика от простите решения за домашна автоматизация (гаражните врати с моторно задвижване например), системите за интелигентен дом изискват уеб портал или приложение за смартфон, за да взаимодействат с автоматизираната система. Такива устройства могат да се управляват автоматично чрез Wi-Fi, което позволява на потребителя да регулира функции, като защитен достъп до къщата, температура, осветление, системите за аудио и домашно кино и др. Звучи добре, нали?

Технологиите за интелигентен дом не са изобретени само и единствено за нашето удобство и комфорт, но и за да спомогнат за решаване на най-наболелите екологични проблеми, свързани с пестенето на енергия и вода. Те могат да направят живота ни по-ефективен, без да експлоатираме експоненциално природните ресурси, с които разполагаме.

Но какви са трендовете и перспективите пред системите за умен дом днес, кои са най-новите и интересни устройства, които ни помагат да пестим енергия, както и (актуално!) какви са приложенията, базирани на изкуствен интелект, чрез които можем да управляваме своя интелигентен дом? Ще ви разкажем сега.

Бъдещето ни зависи от чиста, безопасна и устойчива енергия. В стремежа ни към устойчивост се очаква изкуственият интелект (ИИ) да играе важна роля в енергийния сектор, който понастоящем е изправен пред нарастващото търсене на възобновяема енергия. Целият сектор се стреми да стане по-интелигентен и по-устойчив едновременно. И понеже виждаме, какво се случва само за няколко месеца по света, след бума на AI чат роботите, то със сигурност няма как да не сме впечатлени от техния потенциал.

Когато някой спомене думите „ядрена енергия“, обикновено си представяме едно от трите неща – разрушителни руски оръжия, огромни реактори в атомна електроцентрала или пък по-малки версии на фантастичните двигатели от високобюджетните филми на Холивуд, които тепърва ще захранват космически кораби в програмите на НАСА. Генерирането на електричество чрез ядрени реакции отдавна е признато, като далеч по-чисто спрямо това от изкопаемите горива, но дори това не е спомогнало то да е отговорно за повече от 17,6 % от цялата създаваната по света електроенергия – дори в пика на своето развитие.

Технологиите за интелигентен дом не са изобретени само и единствено за нашето удобство и комфорт, но и за да спомогнат за решаване на най-наболелите екологични проблеми, свързани с пестенето на енергия и вода. Те могат да направят живота ни по-ефективен, без да експлоатираме експоненциално природните ресурси, с които разполагаме.

Но какви са трендовете и перспективите пред системите за умен дом днес, кои са най-новите и интересни устройства, които ни помагат да пестим енергия, както и (актуално!) какви са приложенията, базирани на изкуствен интелект, чрез които можем да управляваме своя интелигентен дом? Ще ви разкажем сега.

През последните два века хората разчитат на изкопаемите горива като източник на концентрирана енергия – стотици милиони години фотосинтеза, събрани в удобно, енергийно плътно, макар и цапащо ръцете и въздуха вещество. Но тези запаси са ограничени, а потреблението на изкопаеми горива има огромно отрицателно въздействие върху климата на Земята. Задавали ли сте си въпроса обаче, колко много енергия всъщност бихме могли да добиваме, ако просто можехме правим същото, което растенията около нас правят успешно от милиони години насам

Ще се запитате, защо обръщаме внимание на тривиалният свят на битовата химия ли? Защото размерът на световния пазар на почистващи препарати през 2021 г. се оценява на 170 млрд. долара, а прогнозата е, че до 2026 г. ще достигне цели 207 млрд. долара! И съвсем в духа на съвремието ни – основният двигател на растеж както в обем, така и по стойност е сегментът на “зелените” почистващи продукти. Той движи иновациите и представлява ключова причина за покупка и преминаване в по-висока ценова категория за все повече продукти.

С общи усилия P&G България и Фондация „Детски книги“ създават зелени площи в 5 училищни двора за по чист въздух за учениците. Училищата, избрани от неправителствената организация, се намират в едни от градовете с най-мръсен въздух в България – София, Русе, Пловдив и Стара Загора.

Литиeвo-йoннитe бaтepии днес ce използват навсякъде. От cмapтфoнитe, през самобръсначките та чак дo eлeĸтpoмoбилитe. Тези батерии доминират най-вече заради своята висока енергийна плътност и относително добра надеждност. Дотук добре – факт е, че са доказали своята ефективност в най-различни приложения и ситуации. До момента, в който в играта обаче не се намеси „добрата стара“ автомобилна индустрия. И тогава относително редките метали – литий и кобалт, станаха още по-редки, по-скъпи и труднодостъпни.

В последните години концепцията за алтернативни протеини и веган хранене се развива все повече. Нови продукти, като Impossible Burger и Beyond Burger, дават възможност на хората да продължат да консумират вкусни и добре изглеждащи бургери, които обаче не използват месо от убити животни, а природни и растителни заместители. Тези продукти са създадени след множество опити и тестове и са базирани на растителни протеини, които имитират вкуса, текстурата и дори изгледа на месото – такова, каквото го познаваме. И макар все още да са по-скъпи от традиционните, работи се и в тази насока.

Както при много други сектори от човешката дейност, здравеопазването също преживява своята дигитална революция, базирана най-вече на big data, AI и blockchain технологиите. Концентрирането на сензори и изчислителна мощ върху китката на всеки един от нас улеснява диагностиката, превенцията и действа в най-различни насоки. И това е само на повърхността! Зад завесата в операционната зала се развиват процеси, които ще променят отношенията и намеренията и на двете страни – лекуван и лекуващ. Независимо дали става въпрос за конкретен лекар, за институцията болница или за цялата система на здравеопазване. Която както знаем у нас е доста несъвършена.

Последни бюлетини: