Чудесата на екологичното строителство

Няколко съвета как да превърнем жилищата си в интелигентни и пестящи енергия за отопление и охлаждане уютни домове

Няма нужда да влизаме в подробности, колко важно понятие днес е енергийната ефективност. Поредицата от последователни кризи (като започнем с промените в климата за които се говори от доста отдавна, и стигнем до настоящите проблеми след пандемията и войната в Украйна), породи невиждан досега не само в България, но и в световен мащаб енергиен недостиг. Рано или късно в глобален план ще се намери трайно решение на енергийните ни неволи. Но докато този момент настъпи, всеки един от нас ще трябва прави всичко възможно за да осигурява максимална енергийна ефективност за дома си. Не само защото това ще ни струва по-малко пари в месечната сметка за ток, вода и парно, но и защото ще помогнем на планетата си да „диша“ по-леко и свободно.

В краткосрочен план още нещо изглежда сигурно – с течение на времето разходите ни за енергия неумолимо ще нарастват и ще продължат да се увеличават, което отново води до заключението, че пестенето на енергия вече е наложително. Енергийно ефективните ремонти или проектите за оптимизиране на дома биха могли сериозно да помогнат в това начинание, а и да ни позволят като цяло да намалим въглеродния си отпечатък.

През последното десетилетие се забелязва сериозен напредък при енергийната ефективност не само в индустрията, но и за битовите потребители. Това се дължи, разбира се, на напредъка в технологиите позволяващи изграждането на т. нар. „интелигентни домове“, които могат далеч по-добре да използват енергийните ресурси и едновременно с това да поддържат естетическите елементи свързани с дизайна на ниво. Най-честите енергийно ефективни подобрения на дома са: добавяне или подобряване на външната и вътрешна изолация, смяна на дограмата, запечатване на течове от покриви и прозорци, инсталиране на слънчеви панели и енергийно ефективно осветление и уреди, надграждане на уредите към IoT смарт устройства, които могат да се мониторират и контролират.

Тези действия далеч не са всичко, което можете да направите, за да подобрите разходите си на енергия и финанси. Затова, ако сте решили да градите нов дом с високо ниво на енергийна ефективност е добре да елиминирате риска от всякакви грешки, които може да възникнат в процеса на проектиране и изграждане. Но как да постигнете интелигентна и енергийно ефективна конфигурация без много рискове? Доверете се на съвети от специалисти, а преди това можете да започнете с няколко бързи съвета от нас.

Всичко за местоположението

Докато изграждате своя енергийно ефективен дом, местоположението, формата и строителните материали са основните компоненти, които може значително да повлияят на изискванията за отопление и охлаждане. Максималното използване на пасивната слънчева енергия през зимата и намаляването на топлинната енергия през лятото е идеалният сценарий. Постига се чрез оптимизиране на местоположението, ориентацията и озеленяването на дома. Ориентацията на дома определя колко слънце ще получава къщата ви. Това има пряко влияние върху температурата в дома. Неслучайно жителите в по-студените райони по света умишлено опитват да паркират дори колите си ориентирани по посока изток, за да може изгряващото слънце да спомага за размразяването на автомобила.

Проектирайте дома си така, че да се възползвате от различните ъгли на слънцето при хода му през деня. Обедното слънце е под нисък ъгъл през зимата и под висок ъгъл през лятото. Въз основа на това позиционирайте дома си така, че да намалите разходите за отопление и охлаждане. Домовете, разположени откъм южната страна на улицата, но със северно изложение, получават много слънчева светлина в задната си част през лятото, а тези от северната страна обратно – радват се на повече сянка през летните следобеди в задните си дворове. По същия начин, ако живеете в по-студен климат, бихте искали да изберете местоположението на прозорците си така, че да могат да абсорбират максимално слънчевата светлина. Домовете с южно изложение улавят много повече от слънчевата светлина през зимата и по-малко през лятото.

Тези стратегии могат да направят съществената разлика относно микроклимата у дома, като ще можете да се насладите на горещото лято, без да пускате постоянно климатиците у вас. Например, ако сградата е построена по начин, по който спалнята ви не е изложена постоянно на слънце, стените са изолирани или прозорецът е засенчен от друга сграда, дърво и т.н. – тогава излишната слънчева светлина ще бъде сведена до минимум. Изискването за охлаждане на дома в крайна сметка ще намалее, а оттам съответно ще спестите енергия. Компромисът с това обаче означава и по-малко слънчева светлина през зимата. Логично – ще се спрете на този вариант, ако живеете в район с кратка или по-топла зима.

Околната среда и сянката хвърляна от дърветата също могат да помогнат за това, къщата ви да не поема твърде много топлина. Всъщност растителността може да помогне за намаляване на температурата с до около 6 градуса през лятото. За да блокирате летния припек и да получавате повече слънчева светлина през зимата, изберете широколистни дървета още при засаждането пред новия ви дом. Те са идеални и за двата сезона, тъй като цъфтят през пролетта/лятото, но губят листата си през зимата и така пропускат повече светлина. Ако обаче се налага да осигурите целогодишна сянка или защита от силните зими ветрове, заложете на иглолистни дървета (ако локацията ви позволява те да растат разбира се) или гъсто разположени дървета и храсти – жив щит.

За да подсилим думите си, ще ви даваме и различни факти от по-големите държави, които разполагат и с повече опит. Например в САЩ жилища с добра енергийна ефективност се продават минимум с 2,7% повече, спрямо онези без такъв рейтинг. Съответно жилищата, които имат такъв по-висок енергийно ефективен рейтинг пък се продават с 3% до 5% повече спрямо жилищата с нисък рейтинг. Цената на жилищата с добра енергийна ефективност в Щатите са повишили цената си с 1% само за една година.

Вентилационните системи

Добре проектираната вентилационна система в една енергийно ефективна къща не само осигурява комфорт, но спомага за спестяването на енергия, като предотвратява прекомерната употреба на електрическите уреди, използвани за отопление и охлаждане. Освен това, домашната вентилация филтрира замърсения въздух. Най-простата форма на вентилационни системи са прозорците и механичните системи с вентилатори, използвани за поддържане на приятен комфорт и свеж въздух отвътре. Вътрешният дизайн на всеки модерен дом би трябвало да осигурява здравословна и естествена вентилация – за да няма възможност за кондензация на влага, развитие на мухъл и плесени.

Вентилационната система е неразделна част от енергийно ефективния дизайн на къщата, тъй като може да рециклира и опреснява въздуха, както и да доставя необходимата влажност вътре в стаите. Една предварително добре обмислена и реализирана правилно вентилационна система може значително да намали общото ви потребление на енергия и да помогне да направите дома си по-енергийно ефективен. По света съществуват инженерни решения, заимствани от живия свят (жилищата на термитите), като например Eastgate Center. Това е уникална сграда – търговски център с офиси в центъра на Хараре, Зимбабве. Сградата е проектирана от Мик Пиърс с цел да бъде вентилирана и охлаждана изцяло самостоятелно и е първата голяма сграда в света, използваща естествено охлаждане с голямо ниво на сложност.

Изолация на сградата

Външната конструкция и изолацията на сградата са важна част от общото уравнение, когато става дума за създаване на енергийно ефективна система. Тя работи като щит между вътрешната и външната среда, предпазвайки къщата от горещ или студен въздух, влага и като цяло от неприветливи климатични условия.
В зависимост от вида на използваната изолация, външната част на сградата може да поддържа вътрешната температура на достатъчно комфортни нива. Или казано по-просто: да поддържа дома ви топъл през зимата и прохладен през лятото. Добре направената изолация може да бъде много полезна и за пестенето на енергия. Тя намалява натоварването на климатичните системи за отопление и охлаждане на къщата и прави дома ви по-енергийно ефективен. Може да абсорбира влагата и да предпазва стените ви от нараняване.

Изборът на топлоизолация обаче е много важен и понякога може да възникне въпроса дали тя да бъде външна или вътрешна? Освен ако няма специални предпоставки за това, винаги е по-добре да поставите външна (на фасадните стени) изолация. Вътрешната топлоизолация (отвътре на фасадните стени) е предпоставка за поява на мухъл, защото пречи на външните ви стени да акумулират топлината. А това не е добре през зимата. За външна изолация на пазара ще намерите най-различни по-скъпи и ефективни или по-бюджетни материали, като например екструдиран полистирол (по-познат като фибран), експандиран полистирол (стиропор), каменна вата или по-модерните Multipor минерални плочи, произведени от естествени компоненти – цимент, пясък, вар и вода. Те позволяват обаче на сградата да „диша“, поставят се лесно, имат висока якост и не стареят.

Недобрата изолация на българските жилища е известен факт, а през последните десетина години доста българи се възползваха от възможността за саниране на сградите – или сериозен ремонт, свързан със значително повишаване на енергийната ефективност. Много такива сгради се освежиха видимо и външно и вътрешно (в Бургас, Благоевград, София и др.), което е доказателство за огромното значение на добрата изолация. Ако сте имали възможността да бъдете в стара сграда с разкривена дограма от която „духа студено“, а стените са буквално ледени – ще разберете за какво става дума. Като цяло, недобрата изолация заради неефективни прозорци, дограма и стени води до 50 милиарда долара загуба на енергия годишно само в големите държави, като САЩ.

Покривът и материалите за него

За да постигнете по-добра енергийна ефективност за вече наличното ви жилище, е необходимо освен на санирането, подовото отопление и изолацията на вратите и прозорците да обърнете внимание и на покрива. Първоначално изборът на подходящ материал за покривната конструкция може да ви се стори доста скъп, но в дългосрочен план той ще се изплати, намалявайки сметките ви, чрез по-добрата регулация на температурата в дома ви през лятото и зимата. Подмяната на вашия стар покрив не само ще помогне да защитите дома си от лошото време, но и може драстично да увеличи енергийната му ефективност.

На първо място тук стои инвестицията за добра хидроизолация на покрива, която спомага за по-дългия му експлоатационен живот и предпазва от опасната влага, която може не само да създава мухъл и дискомфорт, но и усещането за по-ниска температура в помещенията. Качествена изолация на покрива може да се направи с помощта на иновативни материали, като воалит (битумен хидроизолационен материал с носеща основа стъклен воал) и редица други модерни изолации, които са много надеждни, устойчиви на температурни амплитуди и влияние на микроорганизми.

Самият материал за покривите е от няколко типа. Най-популярният съвременен вариант са битумните керемиди, но те са и с най-ниска енергийна ефективност. Дървените керемиди са далеч по-напред по този показател, тъй като дървесината се явява естествен изолатор. Минусът им е обаче, че те са склонни към напукване, така че трябва да се внимава относно производителя.

Изработени от стомана, мед, цинкова сплав или алуминий, металните керемиди и покривни конструкции са малко по-скъпи от техните битумни и дървени аналози, но пък са и значително по-трайни. Металните покриви са устойчиви на удар и ще ви служат добре при лошото време. Освен това се нуждаят от много по-малко поддръжка в сравнение с повечето други покривни материали. Можете дори да спестите до 30% от разходите за енергия за охлаждане през лятото, като инсталирате метален покрив върху битумна основа, тъй като металът в случая ще действа като естествен изолатор. От друга страна, металните покриви са 100% рециклируеми след употреба, като алуминиевите покривни материали по принцип са направени от 95% рециклирано съдържание, а стоманените покриви са направени от 10% рециклирано съдържание.

Зелените покриви пък са изключително модерна и топ екологична тенденция за повишаване на естетическия облик, пазарната цена на имота и разбира се – комфорта на обитателите. За нашите географски ширини са препоръчителни екстензивните покриви, които имат почвена покривка между 7 и 10 см и могат да поддържат ниска растителност като мъхове, полски цветя и тревен чим. Изграждането на такъв покрив е сериозна инвестиция, но пък си заслужава, защото освен всичко останало ще подобрите енергийната ефективност с до 20%, а растителността не се нуждае от допълнителни специални грижи. Да не говорим колко красиво и оригинално изглежда.

Енергоспестяващи устройства

С напредъка на технологиите изборът на подходящи интелигентни устройства може да ви помогне да спестите и оптимизирате енергията за вашия дом. Тези устройства използват далеч по-малко количество енергия за да функционират в сравнение с обикновените уреди, като по този начин допълнително намаляват сметките ви за електричество. Един енергийно ефективен дом трябва да бъде и „интелигентен“, за да осигури добра възвръщаемост на инвестицията и да спести пари в дългосрочен план. Така например, LED крушките използват около 75% по-малко енергия и издържат 25 пъти по-дълго спрямо крушките с нажежаема жичка. Сметките са прости – на годишна база отделяме около 11% от енергийния си бюджет само за осветление. И според изчисления за България отпреди цели 5 години, заместването на една-единствена крушка с LED осветително тяло спестява близо 10 лева на година. А когато умножите това по 10 или 20 осветителни тела, които средното българско семейство използва, сметките излизат още по-големи. Да напомняме ли колко пъти скочи и цената на електроенергията за последната година?

Факт е, че използването на новите технологии може да намали потреблението на енергия за осветление във вашия дом с 50% до 75%. Малко по-скъпите, но енергийно ефективни уреди, които се използват в САЩ водят до редуциране на сметките за комунални услуги с до 500 долара. Хората, които живеят в петте най-малко ефективни щата (Уайоминг, Северна Дакота, Алабама, Южна Дакота и Мисисипи), са свидетели, че техните сметки за електричество са се увеличили два пъти повече спряно онези, които живеят в петте най-ефективни щата (Калифорния, Орегон, Кънектикът , Върмонт и Ню Йорк), според класация още през 2016 г.

За да оборудвате вашия том с пестящи електричество уреди, днес разполагате с голям избор от интелигентни контролери, релета и термостати, умни крушки и щори, автоматични и специализирани кухненски уреди. Ако прочетете повече например за умните контролери за променлив ток, ще видите, че те функционират наблюдавайки и регулирайки използването на вашия климатик според навиците ви за използване през целия ден. И така ви помагат спокойно да спестите около 25% от сметките си за охлаждане или отопление. Освен това, елементите на умния дом могат да бъдат свързани в обща екосистема с други интелигентни домашни уреди за контрол на климата (и не само), използвайки гласовите асистенти на Google, Amazon Alexa или т.н.

Използвайте соларни панели

Макар и в настоящия бюлетин да има специално посветена на слънчевите панели статия, отново напомняме че те могат да помогнат в голяма степен за изграждането на енергийно ефективния дом. Тези панели не изискват сериозна поддръжка, така че това е еднократна инвестиция, която ви спестява много проблеми и ви прави до голяма степен независими в енергийно отношение – особено ако става дума за индустриален ток и сериозна употреба.

Слънчевите панели са изключително екологичен вариант, тъй като слънчевата енергия директно се преобразува в електрическа енергия, като по този начин се намаляват вредните парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне. След като инсталирате слънчевите панели, можете да използвате енергията за множество различни приложения – от загряването на вода, до светене на електрически крушки и практически за работата на всеки един домашен уред. Ще трябва да помислите и как да съхранявате произведената енергия, но нека оставим подробностите за другата статия.

Според скорошно проучване, направено в САЩ, слънчевите инсталации увеличават стойността на жилището при препродажба с 4,1%. От друга страна, разходите за добавяне на слънчеви панели са спаднали с повече от 70% през последното десетилетие, като броят на домовете в САЩ с инсталирани слънчеви панели се е увеличил с 32% от 2005 г. насам.

Промяна на мисленето относно отоплението

Домашната система за нагряване на вода консумира огромно количество електроенергия (в случай че не сте на ТЕЦ или локално парно). Има много начини, по които системата за нагряване на водата може да бъде подобрена и потребителят да спести енергия. Един от методите е да се изолира резервоара на бойлера, за да се запази топлината. Това позволява на вашия бойлер да не работи по цял ден, но в същото време водата да не губи много топлина. Друг вариант е да използвате слънчеви бойлери, екологичен вариант и спомагащ за пестене на енергия. Изборът на система за водно отопление обаче може да бъде трудно решение. Поинтересувайте се повече за видовете слънчеви бойлери и как точно да изберете система за подгряване на вода, когато строите своят нов енергийно ефективен дом.

В типичното българско домакинство над половината от месечните сметки в бюджета се харчат предимно за отопление и топла вода. Една ефективна отоплителна система, която лесно можете да контролирате, може да помогне за намаляване на сметките и да намали въглеродните ви емисии. Тъй като сме в ЕС и непрекъснато става дума за намаляването на въглеродните ни емисии до нула, едно и един пример. Целта, поставена от правителството на Великобритания за намаляване на въглеродните емисии от отоплението на домовете на „острова“, е за намаляване с цели 95% през следващите 30 години. През 2020 г. средното британско домакинство е генерирало приблизително 2690 кг въглероден диоксид (CO2) за отопление на помещения и топла вода. До 2050 г. те ще трябва да намалят този показател до… само 140 кг на домакинство! 

И още един пример, но отвъд океана – ако само 1 от 10 домакинства в САЩ бе закупило оборудване за отопление и охлаждане с етикет Energy Star (енергийна ефективност), щяхме да избегнем изхвърлянето на цели 7 милиарда килограма емисии на парникови газове в околната среда всяка година! А това се равнява на годишните емисии, излизащи от ауспуха на 1,2 милиона автомобила. Значително количество, нали?

За България със сигурност предстоят още по-значителни промени в начина, по който отопляваме домовете си, за да постигнем целите, валидни за целия ЕС. Но за да не са прекалено болезнени тези промени, междувременно можем да направим редица неща, с които превърнем отоплително-охладителната си домашна система в доста по-енергийно ефективна.