Алтернативните протеини

Ще променят ли Impossible Burger и брашното от насекоми хранителните ни навици?

В последните години концепцията за алтернативни протеини и веган хранене се развива все повече. Нови продукти, като Impossible Burger и Beyond Burger, дават възможност на хората да продължат да консумират вкусни и добре изглеждащи бургери, които обаче не използват месо от убити животни, а природни и растителни заместители. Тези продукти са създадени след множество опити и тестове и са базирани на растителни протеини, които имитират вкуса, текстурата и дори изгледа на месото – такова, каквото го познаваме. И макар все още да са по-скъпи от традиционните, работи се и в тази насока.

Възможното бъдеще на „невъзможният бургер“

Impossible Burger е създаден и се предлага на пазара от американската компания Impossible Foods – един от пионерите в тази област. В продукта се използват растителни протеини, като зехтин и соев протеин, за да се постигне месеста текстура и вкус, който наподобява месото. Главната съставка на Impossible Burger, която придава качествата, които очаквате да вкусите от една пържола е хемът – предшественик на хемоглобина, който е необходим за свързването на кислорода в кръвта. Хемът се синтезира както в костния мозък, така и в черния дроб и от биохимична гледна точка е комплекс, включващ железни йони. И наистина, той е компонент от вашата собствена кръв, който е отговорен не само за червеният и цвят, но и за неповторимият вкус на месото на класическата пържола.

За да се произведе всеки един продаван „невъзможен бургер“, се използват сложни технологични процеси, включващи компютърно моделиране, генетично инженерство, нано инженерство и много други специални технологии, способстващи да се създаде растителна маса, наподобяваща месото. Най-важната част от процеса обаче е синтеза на растителен хемоглобин, който както вече разбрахте е ключът към вкуса и цвета на месото. Този хемоглобин се създава от генно модифицирани микроорганизми, които произвеждат белтъчната молекула, която е отговорна за вкуса и цвета.

Impossible Burger и алтернативните протеини са важни за човечеството

Тепърва ще става все по-ясно, че досегашният ни начин на живот трябва да се промени. Продукти, като тези за които говорим, имат голям потенциал да намалят потреблението на месо и да намалят емисиите от парникови газове, свързани с животновъдството. Месото е свързано с голям брой екологични проблеми, включително обезлесяване, замърсяване на водата и глобално затопляне. В същото време, тези алтернативни продукти могат да предложат алтернативен източник на протеин за хората, които следват вегетарианска или веган диета.

Според редица проучвания през годините досега, глобалното производство на месо е отговорно за цели 18% от емисиите на парникови газове, свързани с човешката дейност. Те са свързани с енергийните изисквания на производството на храна за животните, както и с отделните процеси на отглеждане, като например обработката на отходните води и емисиите на азотни оксиди.

Тези, както и някои други проблеми (като медицинските, свързващи раковите заболявания с употребата на месо), карат все повече хора да избягват месото и да се насочат към веган или вегетариански диети. Но какво се случва с тези, които не могат и не искат да живеят без месото като храна, но пък в същото време искат да спомогнат за опазването на околната среда? Решението може да се крие в алтернативните протеини.

Impossible Burger и Beyond Burger са две от най-популярните алтернативи на месото в момента. Тези продукти се продават в магазините за хранителни стоки и в ресторантите по целия свят. Но въпреки техния успех, все още има много спорове за употребата им. Някои хора смятат, че те не са наистина здравословни, тъй като съдържат изкуствени съставки, като генно модифициран хемоглобин например. Въпреки това, производителите им твърдят, че те са създадени да бъдат по-здравословни спрямо месото и посочват фактите, като например съдържанието на по-малко наситени мазнини и холестерол. Според производителите на Impossible Burger, техният продукт е сигурен за консумация и е бил одобрен от FDA (Агенцията за хранителни и лекарствени продукти) като безопасен за хранене. Продуктите като Beyond Burger също са получили одобрение от FDA и са считани за безопасни за консумация.

Да се доверяваме ли на протеините на бъдещето или да ядем по-малко месо?

Едно от предимствата на алтернативните протеини е, че те могат да се произвеждат с помощта на растителни източници. Това означава, че не е необходимо да се ползват ресурси за отглеждането на животните, които обикновено се използват за производството на месо. Вместо това, може да се използват по-малко вода, енергия и земя за производството на растителните продукти, които са необходими за алтернативните протеини. Това означава, че алтернативните протеини могат да имат по-малък отпечатък върху околната среда и да бъдат по-устойчиви. Те могат да се произвеждат с помощта на топ съвременни методи, използващи биоразлагаеми материали, които не водят до замърсяване на околната среда.

Все пак трябва да се отбележи, че производството на алтернативните протеини все още може да има и отрицателен ефект върху околната среда, особено ако не се изберат правилните методи за производство. Например, ако се използват много изкуствени добавки или ако се използват енергийно интензивни методи за производство – всичко това може и да има неблагоприятен ефект върху околната среда.

Също така, не бива да забравяме, че алтернативните протеини не са единственият начин за намаляване на вредите върху околната среда от производството на месо. Например, можем да изберем да ядем по-малко месо (както са правили нашите баби и дядовци), да купуваме месо от животни, които са били отглеждани по устойчив (незасягащ природата и възобновяем метод), или да купуваме само месо от локални производители, които не използват излишни химикали и не губят ресурси за транспортиране на месото отдалечени места. Макар и на доста по-висока цена. Просто ще ядем месо по-рядко.

В крайна сметка, алтернативните протеини като Impossible Burger и Beyond Burger представляват интересна алтернатива на месото, която може да има положителен ефект върху околната среда. Тези продукти предлагат вкусни и хранителни алтернативи на месото, които могат да бъдат консумирани от вегетарианци, вегани и хора, които търсят по-здравословни храни. Въпреки това, трябва да бъдем информирани за това, какво точно съдържат тези продукти и как се произвеждат, за да можем да вземем осъзнато решение дали да ги консумираме или не.

Протеини, добивани от… насекоми?

През последните месеци тази тема вълнува много хора дори у нас, в България. Появяват се все повече стартъпи и решения за използване на протеини, добивани от различни видове насекоми. Няма спор – протеините са един от най-важните хранителни вещества, необходими за нашето здраве. Те играят важна роля в растежа и развитието на организма, в поддръжката на имунната система и в много други функции на тялото. Въпреки това, много хора трябва да правят сериозни усилия, за да приемат нужното за добро здраве приемане на протеини в храната си, особено вегетарианците и веганите, които не консумират никакво месо. В този контекст, алтернативните източници на протеини се оказват възможност, която може да помогне на тези хора да получат необходимото количество белтъчни вещества.

В последните години, все повече научни изследвания се насочват към изследването на потенциала на насекомите като алтернатива за храна. Насекомите са богат източник на протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини, които ги правят вкусна и хранителна добавка към храната ни. Насекомите имат също така висок енергиен потенциал и ефективно складират хранителни вещества, което ги прави по-изгодни в сравнение с други източници на протеини.

Използването на насекоми като източник на протеини в хранителната ни верига може да има значителен екологичен и икономически потенциал. Според доклад на ООН по отношение на прехраната и земеделието, производството на насекоми вероятно има по-малък отпечатък върху околната среда в сравнение с производството на традиционните източници на протеини, като например говеждо месо. Насекомите имат по-малко нужда от вода и по-малко пространство за отглеждане. Затова развъждането на насекоми може да допринесе за намаляване на натоварването върху околната среда, както и за намаляване на вредните газове в атмосферата.

Въпреки че на практика използването на насекоми като източник на протеини все още е необичайно за много култури по света (вкл. у нас), в някои части на света, те се използват от години. Например, в Латинска Америка и Азия, хората ядат насекоми като част от традиционната си кухня. Това включва насекоми, като мравки, термити, скакалци, щурци и много други. Макар че ястията от насекоми може да звучат необичайно за нас, те всъщност могат да бъдат използвани за приготвяне на различни ястия и добавки. Например, брашно от щурци може да бъде добавяно към кексове и бисквити, а самите цели насекоми могат да бъдат използвани като заместител на месото в традиционни ястия като чили и буритос. Освен това, насекомите могат да бъдат използвани и като белтъчни добавки в шейкове за фитнес фенове и спортисти, които търсят високо протеинови храни, за да подпомогнат мускулното им възстановяване.

Насекомите всъщност не са някаква новост в „чинията“

Въпреки че насекомите имат потенциал за алтернативен източник на протеини, те все още не са масово приемливи в много култури по света. Макар и сравнително ново явление в нашата култура, употребата им е част от хранителната култура на много държави, включително Тайланд, Мексико, Камбоджа и Китай. Може би затова дори в Европа се организират все повече кулинарни демонстрации, включващи насекоми като част от нови рецепти.

Наличието на насекоми на местните пазари и тяхното популяризиране като хранителни добавки, може да помогне за повишаване на осведомеността и приемането на тези хранителни продукти. Насърчаването на научни изследвания и разработването на иновативни технологии, може да допринесе за увеличаване на ефективността на производството на насекоми и за намаляване на разходите по производство. Специалисти в областта на хранителните технологии и науката за храненето в момента работят върху усъвършенстване на процесите на отглеждане на насекоми и разработване на вкусни, питателни и удобни хранителни продукти, базирани на насекоми. Насекомите също така могат да бъдат добра икономическа възможност за държавите, които се борят с проблема с продукцията на храни и бедността. В развиващите се страни, те могат да се окажат лесен и евтин източник на хранителни протеини, който да спомогне за укрепване на икономиката на местното население.

Алтернативните източници на протеини може би ще имат важна роля в бъдещето на нашата хранителна индустрия. Въпреки че месото и рибата продължават да бъдат основните източници на протеини в много култури, нарастващото население и изменящите се климатични условия оказват натиск върху нашите природни ресурси. По тази причина, развитието на алтернативни източници на протеини, като растителни белтъци, гъби, морски водорасли и насекомите, може да представлява решение на този проблем.

Въпреки че вероятно ще бъде трудно да привикнем с идеята за ядене на насекоми, тези източници на протеини могат да се окажат важна алтернатива за създаване на една по-устойчива и екологична хранителна индустрия, която да спомогне за решаване на някои глобални проблеми на съвремието. С развитието на технологиите за отглеждане на насекоми и производство на хранителни продукти, се очаква да видим нарастващ интерес и популярност на тези продукти в бъдеще. Дали ще ги приемем или отхвърлим, зависи само от нас.

Стоян Тошев
Стоян Тошев

Google роботите го познават, като bigstoyan. Работи в областта на печатните медии и сайтове вече 23 години, автор е на стотици статии. Радва се на над 25 г. професионален опит в IT сферата и е свидетел на появата на Правец 8Д, IBM XT, Windows 3.11, раждането на www и всеки нов процесор от 1989 г., насам. Не се притеснява от Linux конзоли, Docker и виртуални Windows сървъри, Fibre Channel SAN мрежи, киберсигурност. Силно вярва, че скоро светът ще е завладян от нови медийни платформи.