Икономиката през 2024 г.: Устойчиви практики и иновации в контекста на климатичните промени

Дойде време за декемврийското издание на Real Time Future, където на ход са умните технологии. Те са навсякъде в домовете а Real Time Future открехва завесата само за някои от тях – от домашния уют, през супермаркета до производството на енергия. Все моменти, в които smart gadgets ни помагат в избора и правят по-лесен и комфортен живота ни.

И докато потребителите се готвят за празничните дни, обръщаме поглед и към сериозната тема за бъдещето на планетата ни. В Дубай се събраха представители на почти всички страни по света с една цел – опазване на климата и визия за идните поколения. За едни постигнатото е много, други обаче остават скептици.

В новото издание на Real Time Future изследваме иновациите, които ще формират икономиката, и как компаниите могат да играят активна роля в борбата с изменението на климата. 

Трудните двуседмични преговори за опазването на планетата ни приключиха. Перлата на Обединените арабски емирства – Дубай – събра на едно място над 70 000 гости от целия свят. Всички те имаха една цел – да спасят планетата от прекомерно затопляне. И в крайна сметка всички постигнаха консенсус по темата. Скромен, но все пак е консенсус https://www.cop28.com/en.

Този текст в крайна сметка бе съгласуван от делегати от близо 200 държави и призовава светът да се отдалечи от „изкопаемите горива в енергийните системи по справедлив, организиран и равнопоставен начин“. По-силните искания за „поетапно премахване“ на изкопаемите горива в крайна сметка бяха неуспешни. Преговорите станаха доста изнервени в последните дни, дори се появиха нотки на протести. Но в крайна сметка петролните гиганти си казаха своето.

Топлата есен тази година позволява на хората по-дълго да се радват на комфортни температури в домовете си, без да прибягват до услугите на топлофикация или да палят печките. Но всяко „циганско лято“ си има своя край, а след него идва студеното време и по-високите сметки за енергия – било то за парно или за климатик.

Около 30 милиона нови работни места, свързани с чистата енергия трябва да бъдат създадени до 2030 г., щом светът твърдо е поел по пътя на декарбонизация на икономиката. Отделно пък 13 милиона работни места в индустрии, свързани с изкопаеми горива, са изложени на риск от изчезване. Това са малка част от констатациите на доклада на Международната агенция по енергетика по отношение на новите работни места в процеса на декарбонизация.

Всеки говори за нуждата от зелена трансформация, която в крайна сметка ще се случи полека-лека в идните години. Но малко хора осъзнават колко комплексно и сложно е това понятие. Прекрасен пример може да бъде взет от енергийния сектор, в който често се преплитат различни понятия – от декарбонизация през ВЕИ до енергийна бедност. Но за да се случи тази трансформация важна е основата. Тази опорна инфраструктура, която ще осъществи реално прехода, известна като електроразпределителна и преносна мрежа. Именно чрез тези дълги кабели, достигащи до всяка точка на Европа, вече е възможно да си говорим за зелената трансформация.

Лошо управляваните проекти създават на компаниите проблем с природните дадености, местообитания, а в крайна сметка – и с инвеститори и акционери. Заради зле планирани обекти или липса на достатъчно грижа за околната среда в момента вече се наблюдават фрапиращи примерни за загубени или пропуснати възможности за милиарди долари в корпоративните среди. В сътрудничество с Работната група за финансови разкрития, свързани с природата (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), BloombeergNEF представи десет случая с компании, претърпели значителни финансови загуби от лошо управлявани взаимодействия с природата.

Внедряването на технологични иновации с цел подобряване на клиентското преживяване и удовлетвореност при пазаруването е едно от нещата, които отличават Kaufland от конкурентите му на българския пазар.
Най-голямата търговска верига у нас представи наскоро две смарт технологични решения, които задават нов стандарт на родния пазар в обслужването на клиенти.