Зеленият преход в България: От анархия към необходимост за стратегия и планиране

На този етап зеленият преход в България се характеризира с едно – тотална анархия, няма никакъв план. Ние не знаем, нито сме планирали бъдеще, защото стратегия и планиране са две взаимносвързани неща, но България не е планирала след 5-10-15 години каква част от своята енергия иска да получава от ядрени централи. Не знаем колко искаме да получаваме от ТЕЦ и ВЕЦ.

Това каза председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ АД Асен Христов по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден – Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

България в енергийната криза: Липсата на план и стратегия блокира преносната система

По думите на Христов в момента има заявка за изграждането на 40 ГВт фотоволтаични мощности, а преносната система има капацитет за 10 ГВт, което ще я блокира. Затова няма как всички заявени мощности да се реализират.

Асен Христов смята, че България разполага с два диаманта в енергетиката – ядрената енергия и тази, която се произвежда в помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ). Той посочи, че по производство на ядрена енергия страната ни е първа на Балканския полуостров и каза още, че атомната ни централа, в която работят специалисти, „се убива съзнателно“.

„Ако продължаваме така, след 10 години си планирайте нула процента ядрена енергия и ще си загубим всички специалисти. Ако до 12 месеца България няма ясно създаден орган, който да се заеме с това как да направим нови ядрени реактори, няма да стане“, каза той.

България има най-голямата батерийна централа на Балканския полуостров, произвеждаща 864 мегавата, което са два малки блока на АЕЦ, а тя не работи, каза Христов, имайки предвид ПАВЕЦ „Чаира“. Нормално е да планираме като държава в кой период на деня какво ползваме, каза още той.

„Енергетиката ни, колкото и да се хвалим, отива към дъното, ако не вземем мерки“, заяви Христов по отношение на състоянието на енергийния сектор у нас. Той предложи да бъде създаден енергиен борд или съвет, който да направи всички необходими проучвания и да се изработи стратегия, която да бъде приета от Народното събрание като закон и всяко следващо правителство да е длъжно да я изпълнява. Според него има опасност след 10 години „да се зарием в боклуци“ от фотоволтаици и да започнем да внасяме енергия от Гърция. Причината е, че банките имат възможност след 10 години да си върнат парите, които са инвестирали в съоръженията, но в един момента енергията от тях да стане толкова евтина, че инвестицията да не може да се връща и да се наложи да внасяме енергия отвън. „И КЕВР е на „куц крак“ заради ситуацията, в която се намираме“, добави той.

 

Видео с цялата дискусия: