Умни мрежи: Британците могат да спестяват милиарди от паундовете си, ако ползват енергия извън пиковите часове

След 20 г. домакинствата могат намалят разходите си за електроенергия с 52%

Широкомащабното възприемане за гъвкави енергийни решения може да доведе до очаквано годишно намаление на разходите за енергия от £4,6 милиарда до 2030 г. А сумата може да достигне впечатляващите £14,1 милиарда до 2040 г. Това се случва днес във Великобритания и е свързано с прехода към умни електромери и интелигентни мрежи.

Това показва проучване, проведено съвместно от Cornwall Insight и Smart Energy GB, което разкрива, че стратегическото изместване на потреблението на енергия към часове извън пиковите моменти. И това може да доведе до спестявания в размер на милиарди паунда.

Данните от разследването показват, че значителна част от националните разходи за електроенергия на едро и системата могат да бъдат ограничени чрез прилагане на мерки като тарифи за време на използване, интелигентни измервателни уреди и интегриране на слънчеви фотоволтаични инсталации, съчетани със системи за съхранение на батерии.

Активното участие в тези енергийни инициативи, особено включването на интелигентни измервателни уреди и гъвкаво използване, може да доведе до намаляване с над 14% на разходите за електроенергия на едро до 2030 г. За средното британско домакинство това се равнява на прогнозирани годишни спестявания от £115.

Гледайки напред към 2040 г., проучването предполага, че домакинствата имат потенциала да намалят разходите си за електроенергия с удивителните 52%, което възлиза на прогнозирани годишни спестявания от £375, обясняват анализаторите.

Британците се напрягат допълнително като гледат показанията на умните си електромери

В същото време във Великобритания се наблюдава и един много интересен феномен, който ескалира след внедряването на умните електромери.

Значителна част от потребителите на интелигентни измервателни уреди в Обединеното кралство следят доста изкъсо своите устройства. Една трета (32%) от анкетираните признават, че проверяват своите умни електромери всеки ден или дори по-често.

Новото проучване бе проведено от Go.Compare Energy, което предполага, че за една пета от участниците (22%), които са изразили недоволство от своите интелигентни измервателни уреди. Основната причина е, че хората се притесняват за потреблението на енергия и преглеждат уреда с повишено безпокойство. Тази част от респондентите дори са обяснили, че именно възможността за постоянен мониторинг на енергопотреблението засилва притесненията им. Сходна е ситуацията и при потребителите, разглеждащи своите разходомери на природен газ.

В допълнение, проучването показва, че 16% от анкетираните проверяват всяка седмица показанията на умните си електромери. А други 9 на сто го правят на всеки две седмици.

Разбира се и тук има хора, които не проявяват интерес към своята консумация. Близо 24% от анкетираните признават, че никога не са проверявали интелигентните си измервателни уреди.