Регулираният пазар на електроенергия в България: доц.Иван Иванов за бъдещето след 2025

При пълна либерализация, когато и да се случи, КЕВР ще защитава енергийно бедните потребители и ще продължи да определя цените на мрежовите услуги, заяви председателят на регулатора по време на форума Green Week 2023

Регулиран пазар на електроенергия ще има и след 2025 г. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден – Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

 

Енергийно бедните хора в страната трябва да бъдат защитени

Иванов припомни, че в края на 2022 г. Народното събрание прие решение, което изрично постановява, че регулираният пазар в страната ще бъде запазен до края на 2025 г., като не се фиксира точен срок кога след това ще се стигне до пълна либерализация на пазара на електроенергия в България.

Председателят на КЕВР посочи, че има още две причини, които не позволят регулираният пазар да бъде премахнат. Първата от тях е изискването на Европейския съюз (ЕС) и Европейската комисия (ЕК), че трябва да бъдат защитени енергийно уязвимите и енергийно бедните хора в страната. По този показател България е на едно от челните места в ЕС.

Втората причина е становището на ЕК, че България може да премине към пълна либерализация само тогава, когато бъдат премахнати или завършат дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия. Страната ни има два такива договора – с двете американски централи, като първият ще изтече през февруари 2024 г, а вторият през 2026 г. „Когато кумулативно се изпълнят и двете условия, България ще бъде в състояние да премине към пълна либерализация“, заяви Иван Иванов.

След като се премине към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия, тогава и функциите на КЕВР ще бъдат в друга насока, допълни председателят на регулатора. Тогава КЕВР ще следи защитата на енергийно бедните потребители и ще продължи да определя цените на мрежовите услуги, защото преносната и разпределителните мрежи в България са естествени монополи, добави Иван Иванов.

 

Видео с цялата дискусия: