Развитие на енергийния пейзаж: Природния газ и бъдещето на водорода в Европа

Директорът на „Булгартрансгаз“, Владимир Малинов: Природният газ ще е едно от преходните горива за постигане на зелена икономика

Развиват се различни технологии за улавяне и оползотворяване на въглерода, които ще позволят „синьото“ гориво също да има зелен, въглеродно-неутрален статус. Когато се говори за природен газ първите асоциации са, че е руски, скъп и мръсен, но това не е така. Той ще е едно от преходните горива за осъществяване на трансформацията и постигане на нисковъглеродна икономика.

Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден – Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Енергийната сигурност на страните от региона

„Потреблението на руски природен газ в Европейския съюз е между 10 и 15%“, подчерта Малинов. „Количествата у нас в момента се доставят от Каспийския регион, все по-значими са количествата на втечнения природен газ с произход Съединени Американски Щати, Северна Африка и Близкия Изток. За Европа важен доставчик е и Норвегия“, допълни той.

По отношение на цената Малинов поясни, че ситуацията от миналата година се е нормализирала. По думите му чрез дългосрочни договори за доставка от нови залежи в САЩ например, може да се постигнат и по-конкурентни цени. „През следващите 10-15 години втечненият природен газ ще продължи да играе ключова роля. Ето защо „Булгартрансгаз“ ЕАД затвърждава инвестициите си за развитие на газопреносната система. Така например след изграждане на интерконектора България-Сърбия, нашите съседи ще получат достъп до втечнен природен газ, а България до пазарите в Централна Европа“, каза още Малинов.

Сред водещите теми по време на форума бе бъдещето на водорода. През 2021 г. българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и гръцкия DESFA подписаха писмо за намерение за сътрудничество в областта на водорода. Компаниите членуват в две водородни организации – „Европейски алианс за чист водород“ и „Европейски водороден гръбнак“. Газопреносните оператори на България и Гърция работят по концепция за адаптиране на съществуващата газопреносна система, така че да осъществява пренос на водород, както и по изграждане на нова водородна инфраструктура. „За да позволим водородът да е на достъпна цена, е необходима европейска солидарност. Позеленяването на икономиките изисква да действаме като отбор с общ подход“, допълни Малинов.

 

Видео с цялата дискусия: